مراسم سنتی آب به بذر شلغم بستن در خور و بیابانک برگزار شد/ تصاویر

هرساله با طلوع آفتاب ۱۵ مرداد، مراسم سنتی آب به بذر شلغم بستن در شهر خور برگزار می شود.

به گزارش سفیرخور با فرا رسیدن نیمه مرداد هرسال، مردم خور به استقبال آئین سنتی ای می روند که ریشه در اعتقادات مردم دارد و با حضور پرشور مردم در کشتخوان ها بر اساس سنت های به جا مانده از نیاکان خود برگزار می شود.

در کنار رسوماتی چون سوگواری محرم، روضه‌خوانی، نخل‌گردانی، علم‌گردانی و پاره‌ای از دیگر فرهنگ‌ عامیانه که هنوز بین مردم شهرستان خوروبیابانک رواج دارد، مراسم سنتی‌آب به بذر شلغم بستن یا به گویش عامیانه «آب به تخم شلغم بستن» یا به عبارتی دیگر «شلغم کاری» در این شهرستان جایگاهی ویژه دارد.

هرساله با گذشت چهارونیم ماه از آغاز سال، پانزدهم مردادماه و به گویش عامیانه زمانی که «کمر تابستان می شکند»، مردم شهر خور با مقدماتی که برای کسی بناب دار است این آئین سنتی – مذهبی را برگزار می کنند.

در این آئین کشاورزان به کمک شخص بنابدار می روند و زمین کشاورزی که برای کشت شلغم در نظر گرفته شده از قبل شخم زده را آماده کاشت می کنند.

از طرف دیگر اهالی خانه از روز قبل نان (تافتون) می پزند و آن را با روغن محلی آغشته کرده تا در پایان مراسم آب به تخم شلغم بستن با آن از میهمانان پذیرایی کنند.

در این مراسم اولین بذر جو توسط شخص سید در زمین مزروعی به صورت «نُهوژ»(nohuz) (کاشت تقریبا ۹دانه جو در کنار هم و با فاصله های تقریبی نیم متر) کاشته می‌شود.

«نهوژ» کردن به این خاطر است که در قدیم به علت اینکه نان جو قوت اصلی مردم بوده، کشت شلغم نیز با «نهوژ» آغاز می شده و برخی بر این اعتقادند که هدف اصلی برداشت جو همراه با شلغم بوده است.

IMG_0293IMG_0294

همزمان با طلوع آفتاب نوبت بستن آب توسط کسی که بنابدار است می رسد، مرسوم است که یک نفر همراه با حرکت آب به سوی زمین های کشاورزی مورد نظر چاووشی می کند.IMG_0313

IMG_0311 IMG_0314

با نزدیک شدن آب به زمین کشاورزی توسط یکی از کشاورزان و ترجیحا از سادات، بذر شلغم در زمین مورد نظر پاشیده و زمین آماده آبیاری می شود.

IMG_0309

هنگامی که آب به فاصله ۱۰۰قدمی زمین رسید مردم به صورت دسته جمعی به ذکر صلوات پرداخته و دو نفر نیز چاووشی می‌کنند.

IMG_0310 IMG_0315

دیگر کشاورزان به پاس احترام بیل را از پیشوا می‌گیرند و خود مشغول کاشتن می‌شوند.

IMG_0322

بعد از اتمام کاشت شلغم از حضار با تافتون یا لواش که با روغن محلی آغشته شده پذیرایی به عمل می آید.

IMG_0327

مردم بر این عقیده استوارند که هنگام مراسم شلغم کاری دیگر هوا روبه سردی می‌رود و از شدت گرمای تابستان کاسته می‌شود.

شهر خور دارای دو قنات به نام های دهزیر و کلاغو می باشد که دو مزرعه متصل به هم در شمال شهر با آن آبیاری می شوند و این مراسم سنتی در هر دو مزرعه به صورت هم زمان برگزار می شود.

IMG_0297 IMG_0300 IMG_0301 IMG_0308 IMG_0318 IMG_0319 IMG_0322 IMG_0323 IMG_0324 IMG_0325 IMG_0326 IMG_0328 IMG_0330 IMG_0331 IMG_0332 IMG_0334 IMG_0335 IMG_0336 IMG_0338 IMG_0339 IMG_0340 IMG_0341

IMG_0343گزارش: محمدجواد مالکی

انتهای پیام/

Go to TOP